Toplumumuzda birçok insanın psikoterapi ile ilgili ya çok sınırlı bilgisi var ya da hiç hiç yok. Psikoterapinin ne olup ne olmadığını anlatmak için uzun zamandır bir yazı yazmayı düşünüyordum. Fırsatını bulmuşken “10 maddede psikoterapi ne işe yarar?” sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Gelin hep birlikte psikoterapinin ne işe yaradığını öğrenelim.
Psikoterapi Nedir ? Ne işe Yarar ?
Son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde ruh sağlığı problemlerinin sıklıkla arttığını düşündüğümüzde insanların psikoterapi hakkında bilgi sahibi olmaması üzücü bir durum. Psikoterapi genellikle iki kişinin yaptığı konuşma olarak algılanıyor. Bana problemleriyle ilgili soru sorunlara psikoterapi hizmeti almalısınız dediğimde “Nasıl yani ? Sorunlarım sohbet ederek mi çözülecek ?” şeklinde çok fazla yanıt aldığımı söyleyebilirim.
Çünkü birçok kişi psikoterapinin bir çeşit sohbet olduğunu ya da terapistin danışanına çeşitli önerilerde bulunup yolladığı bir süreç olduğunu düşünüyor. Aslında durum hiç de böyle değil. O halde şu sorunun cevabını vermek faydalı olacaktır;
Terapide bizler ne yapmaya çalışıyoruz ?
- Herhangi bir problemle bize gelen danışanların öncelikle iletişim bozukluklarını ona fark ettirip ilişkilerinde daha olumlu bir profil sergilemesine yardımcı oluyoruz. Çünkü hatalı iletişim birçok problemin kalbinde yer alır.
- Danışanların yaşadığı güçlüklere dair anladıklarımızı onlara psiko-eğitim şeklinde sunuyoruz. Böylece danışan problemlerin arka planında neler olabileceğini görmüş oluyor. Bununla birlikte danışanın gerçekliği ne kadar test edebildiğini, gerçeklikten kopuk olup olmadığını tespit ediyoruz.
- Danışanın farkında olmadığı yönlerini keşfetmesine yardımcı oluyoruz. İnsan beyninin karmaşıklığını düşündüğümüzde şunu çok net söyleyebiliriz : Kendisini en çok tanıdığını düşünen insan bile çok az tanıyordur !
- Danışanın duygularının farkına varmasına, duygularını tanımasına ve bunları rahatça ifade edebilmesine zemin hazırlıyoruz. Duygularının farkına varan ve bunları rahatça ifade edebilen insanlar problemlerinin ciddi oranda azaldığını görecektir.
5. Danışanı risk almaya teşvik ediyoruz. Başvuran kişinin yıllarca ertelediği, cesaret edemediği, üzerine gidemediği korkularının üzerine gidip akılcı ve cesaretli adımlar atmasını destekliyoruz.
6. Düşünceden hisse, histen düşünceye yönlendiriyoruz. Yani kişi kendi düşünceleriyle duygularının, duygularıyla düşüncelerinin ve bunların bedenleriyle ilişkilerinin neler olduğunu net bir şekilde görebilir hale geliyor. Bu sayede, beyinde yeni nöron bağlantılarının kurulmasına yardımcı oluyoruz.
7. Kişinin bugününü etkileyen ve hatırlanmayan geçmiş travmalarının çözümüne yardımcı oluyoruz. Böylece yaşanılan problem ortadan kalkıyor. ( Travmayı daha iyi anlamak için : Travmayı Anlamak isimli yazımı okuyabilirsiniz. )
8. Danışanların kendilerini ve dünyayı tanımlama biçimlerini değiştirmelerine, yeni farkındalıklar kazanmalarına ve karar alma süreçlerini iyileştirmelerine yardımcı oluyoruz.
9. Danışanların kimlik kazanmalarına yardımcı oluyoruz. Terapiye ihtiyaç duyan birçok kişinin bütünleşmiş bir kimlik algısı yoktur. O yüzden hayatlarında ciddi sorunlar yaşarlar.
10. Dışarıdaki insanlardan olumsuz duygular yüklenmeden kendi kararlarını alabilmelerini destekliyoruz.
“10 maddede psikoterapi ne işe yarar ?” sorusunun cevabını vermeye çalıştım. Başarılı terapilerde danışanlar kullanılan yöntemleri içselleştirerek terapiden bağımsızlıklarını kazanarak ayrılırlar. Uygulanılan terapi teknikleri ve kurulan sağlıklı ilişkiyle beraber beynin sağ ve sol yarımküreleri arasındaki entegrasyon artar. Beyin yarımküreleri arasındaki sağlıklı bir bütünleşme ise kişinin daha olumlu ve sağlıklı hissetmesine yardımcı olur. Sağlıklı bir bedene ve ruha sahip olmanız dileğiyle…
Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Cinsel Terapist
Mehmet KAYA