İlişkilerde Duygusal İstismarın 8 Belirtisi

Bu yazımda ilişkiler için son derece önemli noktalara değinmeye çalışacağım. İlişkilerde Duygusal İstismar çok sık gözüken ve birçok kişinin farkında olmadan tükenmesine yol açan bir faktördür.

Yazıya başlamadan önce, ilişkide duygusal manipülasyonda usta olan Narsisistik Kişilik Örgütlenmesi ile ilgili yazımı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Gelin şimdi  İlişkilerde Duygusal İstismarın 8 Belirtisini hep beraber irdeleyelim:

 

1.Sizi Üzecek Ya da Ürkütecek Şeyler Söylemesi

Siz şefkatli, hassas ve kolayca üzülebilen bir mizaca sahip olabilirsiniz. Partneriniz bunu bildiği halde sizi sürekli zayıflıklarınızdan ve bam telinizden vuruyorsa burada durup düşünmelisiniz. Ona itaat etmediğinizde, onun çizgilerinin dışına çıktığınızda size uç tepkiler verip sizi üzecek ya da ürkütecek şeyler söylemesi bir duygusal istismar çeşididir.

 

2.Başkalarıyla Konuştuğunuzda Aşırı ve Uygunsuz Bir Kıskançlık Sergilemesi

 

Partnerinizin sizi en masum durumlarda bile biriyle paylaşmak istememesi, sizi kıskanması ilişkinin başlarında size iyi hissettirebilir. Fakat bu durum ilerleyen dönemlerde hayatınızı zindana çevirebilir. Aşırı kıskançlık sonrasında geçirilen öfke nöbetleri ve korkunç tartışmalar bir süre sonra diğer insanlarla konuşurken “acaba buna da takılır mı ?” şeklinde paranoid düşüncelere kapılmanıza sebebiyet verebilir.

 

3.Nerede olduğunuzu, Ne Yaptığınızı, Zamanınızı Nasıl Değerlendirdiğinizi Sürekli İzlemesi

 

Hayatta hiçbir şey sizi sürekli kontrol eden, ne yaptığınızı sürekli araştıran, sorgulayan ve sizi yönetmeye çalışan biri kadar bunaltıcı olamaz ! Kontrolcü insanlar sizi takip etmede ve sizi yönetme konusunda ustadırlar. Eğer onların kontrolcü çizgilerinin dışına çıkarsanız sizi duygusal anlamda terk etmeyle tehdit etmeye başlarlar. Bu durum bir çok insan için dünyadaki cehennemin kendisidir. Sonuçta kendi kararlarınızı alamayan, özgürlüğü elinden alınmış ve ev hapsine mahküm olmuş bir köle gibi kendinizi hissedebilirsiniz.

Duygusal istismarcı Partner
Duygusal İstismarcı eş istekleri olmayınca öfkesini karşısındaki kişiye yönlendirir.

 

4.Telefon Görüşmelerinizi, Mesajlarınızı, Maillerinizi Gizlice Ya Da Açıktan Sürekli İzlemesi

 

Partnerinizin telefon görüşmelerinizi, mesajlarınızı, maillerinizi sürekli kontrol etmeye çalışması size, anne-babasının güvenmediği, kötü bir şeyler yapmaya çalışan bir çocuk gibi olduğunuzu hissettirebilir. Partnerinizin böyle davranması kontrolcü kişiliğinin ve sizin kişisel sınırlarınızı ihlal ettiğinin diğer bir göstergesidir. Karşınızdaki kişi kim olursa olsun (sevgiliniz veya eşiniz) , yetişkin bir insan istediği kişiyle gizlilik hakkı gereği iletişim kurabilir. Sağlıklı ilişkilerde yetişkin insanlar birbirlerine güven duyarlar !

 

5. Sizi veya Ailenizi Etkileyebilecek Kararları Size Danışmadan Gönül Rahatlığıyla Alabilmesi

 

Yetişkin insanlar kendi kararlarını almakta özgürdürler. Kendi kararlarını alabilmelidirler. Duygusal istismarcı eşler önemli kararları alırken sizi sürece dahil etmezler. Bu şekilde sizi ailede ve ilişkide ikinci plana hatta daha geri plana atabilirler. Bu durum sizi değersizleştirmenin bir diğer yoludur. O kendisi zaten ilişkinin iktidarıdır. İktidarının zayıflatılmasını veya ele geçirilmesini istemeyecek ve bunu bir tehdit olarak algılayacaktır. Siz onun gözünde onunla eşit bir seviyede değilsinizdir! Nasıl karar verebilirsiniz ?! Tüm bunlar sonucunda ilişkinin ilerleyen aşamalarında karar verme yetinizin bozulduğunu hissetmeye başlarsınız. Ve içinizde kendine güvenmeyen ve karar veremeyen ürkek bir parçanın sizi esir aldığını hissedebilirsiniz.

 

6. Ekonominizi ve Paranızı Nasıl Harcayacağınızı Kontrol Etmeye Çalışması

 

Eşiniz sizin ekonominizi sürekli kontrol etmeye çalışıyor olabilir. İzin almadan hiçbir şekilde alışveriş yapamamanız, kendi kararlarınızı verememeniz hatta banka hesabınızın şifresini bile bilmemeniz bu durumda mümkün… Bazı insanlar ne kadar parası olduğunu ve banka hesabına nasıl erişmesi gerektiğini bile bilmezler. Çünkü eşleri tam anlamıyla kontrol sahibidir ! Aslında bu kontrol bir süre sonra ilişkide bir tarafı diğer tarafa bağımlı kılar. Kişi bağımsızlığını kaybeder.

Ev Alışverişi
Manipülatif kişi ekonomik kararlarınızı alamayacağınızı düşündüğünden sizi kontrol etme davranışları gösterebilir.

7. Eşinizin/ Partnerinizin Sınırlarınızı Tekrar ve Tekrar Aşması ve Sizin İsteklerinizi Yok Sayması

 

Mesela ev içinde dokunulmamasını istediğiniz bir kutunuz var. Eşiniz için bu sorun değildir. İstediği gibi karıştırabilir. Ya da kirli çamaşırlarını ortalığa bırakmamasını istiyorsunuz ama bu da onun için sorun değildir. Çünkü o istediğini yapmakta özgürdür ! Böyle bir ilişkide bir taraf sürekli taviz verirken diğer taraf kraliyetini onaylandırmaktan hoşlanır.

Çocukları işe bugün onun götürmesini isteyebilirsiniz. Sizin başka planlarınız olabilir veya yorgunsunuzdur. Ama eşiniz bunu kabul etmiyordur. Çünkü sizin talepleriniz veya sınırlarınız onun için çok da önemli değildir. Sadece ara ara onurlandırılmak sizin için yeterlidir !

 

8. Sizi Korkutmak Ya Da Kontrol Etmek Amacıyla İnce Tehditler Veya Olumsuz Yorumlar Yapması

 

Bazen yolunda gitmeyen evliliklerde boşanma davaları gündeme geldiğinde “Çocukları alacağım ve onları bir daha asla göremeyeceksin !” gibi tehditler duyulması muhtemeldir. Bu ve buna benzer cümleler genellikle kişinin en zayıf olduğu noktalardan vurmak için yapılan tehditlerdir. Kişi, karşısındakini tehdit edip kontrol etmek amacıyla onun en zayıf olduğu noktayı en güçlü kelimeler ve tehdit dolu ruh haliyle vurgular. Tüm bunlar manipülatif ve duygusal istismarcı yaklaşımlardır.

İlişkideki Sözlü İstismar Belirtilerini Okumak İçin Tıklayın…

Yazar:

Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist & Cinsel Terapist

Mehmet KAYA

*Yazıyı yazarken yararlandığım konu başlıkları bu siteden bulunabilir.